De donkere dagen…

Of je het nu wilt of niet: de tijd van het jaar, de seizoenen hebben absoluut invloed op je gevoel, je humeur en je zin in het leven…
Wanneer je bijvoorbeeld bij het ontwaken begroet wordt door een stralende morgenzon voelt dat toch net even anders dan wanneer sombere regen je mistroostig komt begroeten, zodra je het slaapkamergordijn opzij trekt.

Op het moment dat ik deze woorden schrijf is het een half uur na vier in de middag en inderdaad het wordt al aardig donker buiten. We zijn in de donkere dagen welke spreekwoordelijk aan Kerst vooraf schijnen te gaan.

Om een lange inleiding te vermijden: kou en donker, licht en warmte bepalen mede onze stemming! Hoe zit dat nu met de kunst? Is de tijd van het jaar af te lezen in het schilderij?

En dan bedoel ik niet de eenvoudige benadering van zomer-of juist sneeuwlandschappen, hertfsttrafelen (4 x woordwaarde) of tulpenvelden. Ik bedoel: zou aan het schilderij achteraf te zien kunnen zijn of het ontstaan is in de zomer of juist in de koude decembermaand, aan de energie, de uitstraling, het licht…? Er zijn kunstenaars die dat absoluut beamen: in de kou en winter is het allemaal toch wat zwaarder en meer somber van karakter, onbewust.

Stel dat u mij zou vragen hoe ik als kunstenaar dit onderga, maar ook zonder, ben ik er geloof ik al lang uit: mijn schilderijen die ontstaan in de donkere winterperiode zijn mogelijk nog stralender van kleur dan anders: omdat ik de zon, de warmte die er buiten niet meer is, terug wil halen, al het ware opeisen in mijn werk!

Waardoor het warm wordt… warm van binnen, bij de kunstenaar en naar ik hoop, ook bij de aanschouwer van het resultaat! Wel vanuit het weten, dat licht in het schilderij pas zichtbaar wordt door contrast met het donker, zie Rembrandt van Rijn. En zolang het donker dan maar in dienst staat van het licht is heel het leven een prachtig schilderij!
Dit proces tot in het ultieme te mogen gaan doorvoeren, door -leven is dan ook meteen mijn wens voor het nieuwe jaar: tot volgende week!

Erik

FacebookTwitterPinterestMySpace