Kunstenaar in gevaar

Hoe gevaarlijk het werk kan zijn van brandweerlieden, glazenwassers, chauffeurs, acrobaten moge duidelijk zijn. Maar hoe gevaarlijk is eigenlijk het leven van de kunstenaar? En dan bedoel ik niet de vakbroeders welke met gevaarlijke stoffen werken of met vuur en hitte werken zoals glasblazers. Waar ik op doel zijn diegenen, die bewust de grenzen van de veiligheid opzoeken, om er vervolgens overheen te gaan, met alle risico’s van dien. Cartoonisten hoef ik verder niet uit te leggen; wanneer het uitgangspunt is dat niets en niemand meer heilig en veilig is, behalve dan dat ene: vrijheid van meningsuiting, dan neem je dus het risico. Tragisch genoeg neem je daarin ook vrouw en kinderen mee, die door jouw keuze dan in onmenselijk verdriet worden gebracht, getuige de televisiebeelden van de begrafenis in Parijs. Wat is ware vrijheid…? Daarover later meer.

Gevaar en Kunstenaar: bijvoorbeeld een graffiti spuiter die haast op zijn kop aan de rand van het viaduct hangt…een ander bizar voorbeeld vond in Rotterdam plaats:

Brandweer bevrijdt vrouw uit gipskunstwerk

De brandweer heeft vanmiddag op het Grotekerkplein voor de Laurenskerk in Rotterdam een vrouw uit een kist met gips gered. Het slachtoffer had zich vrijwillig in gips laten gieten bij wijze van kunstproject.

De vrouw moest via een rietje van zuurstof worden voorzien. Maar toen het gips hard werd en ze het benauwd kreeg, raakte ze in paniek.

De andere kunstenaars hebben geprobeerd de vrouw weer uit het gips te hakken, maar toen dat niet lukte waarschuwden ze de brandweer. Die slaagde erin de kunstenares te bevrijden. De vrouw is meteen behandeld door ambulancepersoneel en daarna aangehouden. Ook de vier die haar in het gips hebben gegoten, zijn gearresteerd. ,,Ze hebben haar leven ernstig in gevaar gebracht,” zegt een woordvoerder van de politie.

Onbegrijpelijk
De politie had geen goed woord over voor het project. ,,Ze vond dat kunstzinnig om te doen, maar wij vinden dat onbegrijpelijk. Het is heel simpel, als wij niet waren gekomen was ze gestorven”, aldus de woordvoerster. De politie verweet het de groep bovendien dat de hulpdiensten nu niet beschikbaar waren voor andere zaken.

Uiteindelijk was de brandweer zo’n half uur bezig om de vrouw te bevrijden. ,,We gaan kijken of we de kosten van het opruimen op haar kunnen verhalen.” Of de kunstenares ook de kosten van haar eigen bevrijding moet betalen kon de politie niet zeggen. ,,Dat is aan het OM.” (Bron:AD)

Wat mij blijft boeien is: welke boodschap hadden deze kunstenaars hiermee willen uitdragen? Wat is hun statement? Daar lezen we niets over, mochten ze al gehoopt hebben op eeuwige roem en naamsbekendheid…ook niet echt gelukt want ze worden als volslagen anoniemen ten tonele gevoerd. En de enorme rotzooi die ze achterlaten. Gips werkt genezend en dat wens ik hen van harte toe!

Tot volgende week,

Erik

FacebookTwitterPinterestMySpace