MOET kunst mooi zijn?

“Moet kunst MOOI zijn?” was het onderwerp van een boeiende discussie welke ik laatst op de autoradio kon volgen. Daar ga je dan over nadenken: hoe zie ik dat…? Op zich vind ik het een volkomen nutteloze vraag; want in de wereld van de kunst MOET er helemaal niks! Mijzelf toch uitgedaagd tot een antwoord, ben ik er uit en wel met een volmondig JA.

Je kunt de vraag verbreden: moet muziek mooi zijn, moet eten lekker zijn, enz. Bevrijdend antwoord is, dat MOOI vele gezichten heeft en dus niet vast zou liggen binnen bepaalde wetten of strukturen. Hoe beleef ik dat zelf als kunstenaar?

Voor mij persoonlijk moet kunst, mijn kunst, absoluut raakvlakken hebben met schoonheid, positieve uitstraling en energie. Waarom? Omdat de indruk, welke kunst bij de beschouwer achterlaat, gevoelens, emoties; het woord in-druk zegt het al, is niet oppervlakkig maar kan diepere werelden aanraken, los roepen. Wanneer je als kunstenaar daar een instrument, een boodschapper in mag en kan wezen, kan het niet mooi genoeg zijn. En wanneer deze kostbare en ook kwetsbare parel wordt herkend….ja…dat is prachtig!

Toont de kunstenaar ons een denkbeeldige wereld, als troostende tegenhanger voor een minder-mooie werkelijkheid van alledag? Of laat hij juist de schoonheid van het bestaande zien, ons allen optillend, verheffend tot het besef dat deze schoonheid juist in alles en iedereen verdekt aanwezig is…? Daarover volgende week meer! Ik wens u een mooie week.

FacebookTwitterPinterestMySpace