Op een haar na…

Op bezoek in het Picasso Museum in Barcelona heb ik altijd weer een persoonlijk gevecht te voeren om een bepaalde neiging te onderdrukken: namelijk het werk even aan te raken…te voelen. Hoe het voelde toen de meester het voelde.
Slechts voor één moment (op deze volgens mij toch zeer subtiele wijze) alsnog persoonlijk contact te hebben. Helaas… de suppoost deelt deze visie niet. Hierover later meer.

Als jongetje is het mij overigens wel een keer gelukt om tijdens een bezoek aan de Dom van Aken even plaats te nemen op de troon waar Keizer Karel de Grote plaats placht te nemen, wanneer hij daar de Mis bijwoonde. Onbeschrijfelijk gevoel.
Graag had ik dit moment vastgelegd gehad, maar de mogelijkheid om met je telefoon een foto te maken, vervolgens te verzenden zodat hij bij thuiskomst reeds afgedrukt op je ligt te wachten…was nog ver weg.

Dit even terzijde, we hebben het over DNA van de kunstenaar, te vinden in zijn werk. Soms kan dat ook een stukje nagel zijn of een stukje uit zijn neus…
In ons atelier-kerkje in Nieuw Buinen ( 2006-2012), liepen onze Schotse Collies ook altijd gezellig rond in het atelier. Op een dag komen belangstellenden voor mijn kunst op deze lokatie langs en maken een keus uit de kleurrijke collectie.
Bij het bezorgen hiervan wordt het schilderij bekeken en bewonderd en wordt er een lange haar ontdekt, opgedroogt in de verf!
Ik biedt aan om deze te verwijderen en wel zodanig dat het geen schade oplevert aan de verf..maar daar komt niets van in! Men is verrukt bij de gedachte zo’n stukje van de artiest zelf erbij te hebben, als een soort van relikwie.
En zo geschiedde. Iedereen blij, alhoewel deze haar volgens mij geen mensenhaar kon zijn.
Nu gaat u direkt allemaal uw schilderijen bij langs, letterlijk onder de loep nemen, om te zien of daar toch ook alsjeblieft ook maar een klein haartje in zou mogen zitten. Ik wens u veel succes daarmee…..mocht het echter niet iets opleveren, kan ik u wellicht verblijden met de mededeling, dat ik morgen de Friseur ga bezoeken en u alsnog iets zou kunnen toespelen. Met een knipoog van teckel Monika 😉

FacebookTwitterPinterestMySpace